КУБ
Персональний сайт
Артеменка Володимира Анатолійовича
Четвер, 25.04.2024, 23:41
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 179

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2013 » Березень » 6 » ВИНАХОДИ СТАРОДАВНІХ ЦИВІЛІЗАЦІЙ
23:37
ВИНАХОДИ СТАРОДАВНІХ ЦИВІЛІЗАЦІЙ


Повітряний змій – Повітряні змії Стародавнього Китаю вважаються найпершою формою літальних апаратів. Згідно з письмовими джерелами, перші повітряні змії було сконструйовано більше 2000 років тому в Китаї. Ці змії виготовлялися з дерева і були настільки великими, що могли підняти в повітря людину. Після винайдення паперу (також у Китаї) паперові змії стали менш дорогими і більш поширеними. Діти і дорослі в усьому світі і досі люблять грати з цим стародавнім винаходом.


Лижі – Найдавніші лижі, знайдені вченими на сьогоднішній день, були виготовлені з дерева більше 8000 років тому. Ці лижі було знайдено в 1960-х роках в Уральських горах в Росії. Передні кінці цих лиж були вирізані у вигляді голови лося, що не тільки символізувало швидкість, але й стабілізувало положення лижника і, в разі необхідності, виконувало роль гальм.





Снігові окуляри – Предки ескімосів з Аляски винайшли дерев’яні окуляри близько 2000 років тому. Вони носили ці окуляри, щоб запобігти сніжній сліпоті (сонячне світло, яке відбивається від снігу, може пошкодити очі). Окуляри мають дуже вузькі щілини для очей і забезпечують чіткий панорамний вид, якщо піднести їх близько до обличчя. Ці окуляри давали ескімосам важливу перевагу під час полювання, оскільки дозволяли їм спостерігати за жертвою, не повертаючи голови на різні боки (цей рух міг привернути увагу тварини і злякати її).






Маяк
 – Перший відомий нам маяк було побудовано близько 280 року до н. е. на острові Фарос у гавані міста Олександрія, Єгипет. Відомий як Фарос Олександрійський, цей маяк був не тільки корисним винаходом, але й також вважався одним із семи чудес стародавнього світу. Маяк, виготовлений з каменю та мармуру, був більше 120 метрів заввишки, а його дзеркала з полірованої бронзи відбивали світло, яке давав великий незгасаючий вогонь, що допомагало кораблям знаходити шлях до гавані.

Дзеркало – Іноді стародавні цивілізації винаходили дуже схожі речі незалежно одна від одної. Наприклад, майже кожна цивілізація винайшла дзеркало. Стародавні люстерка, виготовлені з полірованого вулканічного скла (обсидіану) були знайдені в Туреччині та Центральній Америці, а жителі Стародавнього Єгипту, Месопотамії, Греції, Риму та долини Інду користувались полірованими бронзовими або мідними люстерками.

 

Гончарство – Багато винаходів налічують тисячі років, тому важко точно визначити місце їх походження. Іноді вчені знаходять модель давнього винаходу, і завдяки цій моделі вони можуть точно сказати, скільки винаходу років і звідки він. Однак завжди існує можливість, що в майбутньому в іншій частині світу інші вчені знайдуть більш давню модель того самого винаходу.
Прикладом цього може бути винайдення гончарства. Протягом багатьох років археологи вважали, що гончарство було винайдено на Близькому Сході (на території сучасного Ірану), де були знайдені горщики, виготовлені приблизно в 9 тисячолітті до нашої ери. Однак у 1960-х роках на японському острові Хонсю були знайдені більш давні горщики, виготовлені в 10 тисячолітті до нашої ери. Завжди існує можливість, що в майбутньому в якомусь іншому місці археологи знайдуть ще давніші горщики.

Бумеранг – ці вигнуті палички, які повертаються до того, хто їх кидав, були винайдені аборигенами Австралії більше 10000 років тому. Бумеранги використовувались як зброя для полювання і війни. Нині їх використовують у всьому світі для забави.




 

 

Колесо – Найдавніше знайдене людьми колесо було винайдено на території сучасного Іраку, відомій як Месопотамія. Цьому колесу більше 5000 років. Спершу колеса використовували для обробляння глини (гончарне колесо), а пізніше їх стали пристосовувати до возів для перевезення важких речей. Ми і донині використовуємо колеса, які допомагають нам виготовляти посуд і перевозити різні об’єкти. Колеса також необхідні для роботи годинників та більшості механізмів.


Шоколад – Ацтеки, що жили в стародавній Мексиці, винайшли королівський шоколадний напій приблизно 2000 років тому. Напій ксокоатль був дуже дорогою сумішшю шоколаду, перцю чилі, волошок та води. Ця гірка суміш не прийшлася до смаку іспанським завойовникам, які пізніше переробили її на свій смак, замінивши перець цукром, корицею та ваніллю. 



 Ножиці

Ножиці в наш час - це така повсякденна частина нашого побуту, що ми навіть і не замислюємося, звідки вони з'явилися, і хто їх придумав. А історія їх появи дуже цікава. Коли саме були винайдені ножиці, сказати важко. .. До цього усі - від вівчарів до цирульників - обходилися парою ножів.
Найдавніші ножиці, знайдені археологами на Середньому Сході, мають вік 3-4 тис. років. «Прадіда» цього залізного дива знайшли також в руїнах Стародавнього Єгипту. Деякі історики стверджують, що перші прообрази ножиць з'явилися  за 500 років до нашої ери в Стародавньому Римі. Однак всі ці знахідки об’єднує одне – це були ножиці, призначені для стрижки овець.  Зроблені вони були з суцільного шматка металу. Їх конструкція складалася з двох лез, з'єднаних на зразок пінцета дугоподібної пружною пластиною, - вони просто стискалися рукою, а не поверталися щодо центру. . Подібний інструмент проіснував аж до Нового часу (він зображений на мініатюрі з Утрехтської Псалтирі ІX століття). А для стрижки овець іноді й у наші дні використовують такі ножиці.
Одночасно з Римом ножиці з'являються у германських племен. Дивно, що давні люди мали звичай класти їх у могилу з померлим. У похованнях (причому переважно чоловічих!), що належать не тільки пастухам, але і воїнам, не тільки лікарям, але й аристократам, зустрічаються великі і мініатюрні, бронзові, срібні й інкрустовані екземпляри.
Ножиці на шарнірі, подібні до сучасних, з'явилися ще в Римі, але були там надзвичайно рідкісними. Ними користувалися як манікюрним приладом, і вони були невеликих розмірів - близько 12 сантиметрів. Аж до пізнього середньовіччя подібні ножиці зустрічалися вкрай рідко. Зате зліт їхньої популярності можна датувати досить точно.
В англійському містечку Ейвбері в незапам'ятні часи було збудовано мегалітичні спорудження, подібні до знаменитого Стоунхенджа. У якийсь момент місцеві селяни з марновірства стали валити на землю гігантські брили. За їхніми зусиллями спостерігав якийсь бідолага. Валун, що звалився раптом, поховав його під собою. У 1938 році археологи викопали кістки того нещасливого. При ньому було знайдено кілька монет 1320-1350 років, брусок і, що саме головне, ножиці шарнірного типу.
Вирішили, що роззява був мандрівним цирульником, що поплатився за свою цікавість. Ну, зрештою, сам винуватий - зате у нас тепер є самий ранній зразок новоєвропейських ножиць. У 1345 році їх зображують на надгробній плиті якоїсь фрау Агнеси з Німеччини, а в 1350 року ножиці з'являються на мініатюрі з рукопису "Саксонського Зерцала". З останньої третини XV століття зображення зустрічаються вже дуже часто.
Розповсюджена також думка, що ножиці сучасного вигляду створив Леонардо да Вінчі. Пізніше ножиці почали виготовляти зі сталі, заліза (сталеві леза наварювали на залізну основу), срібла, покривали позолотою, багато прикрашали.
Сьогодні наявна маса різновидів цього найдавнішого ріжучого інструменту. 
Існують спеціальні ножиці, за допомогою яких стрижуть кущі на газонах, обробляють птицю, ріжуть торт, стрижуть вовну з овець, розкроюють тканини, прорізають петлі. 

Голка

Голка – це дуже маленький інструмент, загострений на одному кінці, з отвором на іншому, який служить для того, щоб просмикувати в нього нитку.Людина вигадала голку так давно, що ми навіть не можемо сказати, коли вона була винайдена.Нам відомо, що перші голки виготовляли з кістки, слонової кістки, бронзи або рогу. Деякі з них швидше нагадували шило, яким користуються чоботарі, оскільки у них не було отвору. Вони використовувалися для проробляння отворів у різних матеріалах. Добре оброблені голки з риб’ячих і пташиних кісток були знайдені серед предметів кам’яного віку.Протягом тисячоліть кістяні голки з вушками використовувалися більш розвиненими народами. У давньоєгипетських розвалинах були виявлені навіть голки з каменю. Римлянам були відомі бронзові й залізні голки. Безліч добре зроблених голок була знайдена при розкопках Помпеї.Сталеві голки, схожі на сучасні, були вперше виготовлені, як вважають, китайцями. В Європу вони були завезені маврами в середні віки. Виготовили ж перші в Європі сталеві голки в німецькому місті Нюрнберзі в ХІV ст.Під час правління королеви Єлизавети І німець Еліас Гроузе навчив англійців робити сталеві голки. Зараз це важлива галузь промисловості в Англії, яка нарівні з Францією є основним виробником голок.Незважаючи на те, що виготовлення швейних голок добре механізоване, виробництво їх залишається все ще складною процедурою. Беручи загалом, у процесі виготовлення голка проходить через руки понад 20 чоловік!


За матеріалами книги  Світ навколо
нас: відкриття. - К: Кобза, 2004. – 317с.
Переглядів: 2696 | Додав: Artem | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Judithbup  
0
Zubař Praha 10

Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу


Архів записів

Календар
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024Безкоштовний хостинг uCoz